Ι' Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας

Pin It

Ι' Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων
για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας.


ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ

Η Ι' Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου και υπό την επίτιμη προεδρία του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Ιερωνύμου στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας, στην Αλίαρτο, από 16.9, μέχρι 21.9.1998, με την φιλόξενη φροντίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, με θέμα

"Η ανάγκη οριοθετήσεως της Ορθοδόξου Πίστεως έναντι της προκλήσεως της <<Νέας Εποχής>>".
Με βάση τις εισηγήσεις, συζητήσεις και προτάσεις των συνέδρων διατυπώθηκαν οι επόμενες διαπιστώσεις και προτάσεις:

1. Η οργάνωση Σαηεντόλοτζυ, με την αντίστροφη ηθική της, συνεχίζει ανενόχλητη τη διαβρωτική δραστηριότητά της στις χριστιανικές χώρες. Περιφρονεί δικαστικές αποφάσεις και νόμους.

2. Ο πλουραλισμός θρησκειών και παραθρησκειών είναι δόγμα της θρησκείας της Νέας Εποχής και όχι πολιτική ή νομική αρχή.

3. Αρμόδιοι και λαοί κρατούνται σε χαμηλό επίπεδο πληροφόρησης για τα σημαντικά θέματα. Τα Μ.Μ.Ε. βομβαρδίζουν τους πάντες με την ορολογία της Νέας Εποχής: «ενέργεια», «παγκόσμιο χωριό», «αρμονία», «θετική σκέψη», «ελευθερία του λόγου», «ελευθερία της έκφρασης», «μητέρα γη», «η σωτηρία του πλανήτη», «συμπαντικό...», «ανοχή», «ανεκτικότητα», «ανοικτή κοινωνία», «αλλαγή πολιτισμικού παραδείγματος» κ.ο.κ.

4. Ο «θρησκευτικός πλουραλισμός», το απόλυτο δόγμα της θρησκείας της «Νέας Εποχής», οδηγεί κατ' ευθείαν στην αναγνώριση και του σατανισμού.

5. Ο σατανισμός παρουσιάζεται με τα προσωπεία της τέχνης, της επιστήμης (σαηεντόλοτζυ, mind machines), της θρησκείας, του πολιτισμού. Οι χώροι αυτοί γίνονται σεβαστοί από το δίκαιο που δέν προσδιορίζει τι είναι τέχνη, πολιτισμός, επιστήμη, θρησκεία, και χρησιμεύουν τώρα ως πύλες για να εισέλθη ως πρότυπο η σατανιστική αντίληψη περί ελευθερίας, περί εκφράσεως, περί «ηθικής» και να γίνη η βάση της διακυβερνήσεως των λαών.

6. Για την περιθωριοποίηση των κοινωνικών αξιών και προτύπων και την αποδοχή του σατανισμού, χρησιμοποιούνται κυρίως οι μέθοδοι δημιουργίας σχέσεων εξαρτήσεως (mίnd control, «πλύση εγκεφάλου», manipulation) τις όποίες χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν συστηματικά οι νεοφανείς αιρέσεις και οι παραθρησκειακές οργανώσεις ­οι οποίες μάλιστα, παραπλανητικά, προωθούν την αντίληψη ότι δήθεν κατά την επιστήμη δεν υπάρχει «πλύση εγκεφάλου».

7. Πρέπει να ερευνηθούν από τις αρχές ασφαλείας οι καταγγελίες που συνδέουν τις καταστροφικές λατρείες και την διάβρωση και κατασκοπεία που αυτές επιχειρούν προς μυστικές υπηρεσίες.

8. Ιδιαίτερα πρέπει να ερευνηθεί από τις αρχές ασφαλείας η πιθανή σύνδεση των σατανιστικών νεοφανών αιρέσεων, ακόμη και αυτών που προέρχονται από τις ΗΠΑ, καθώς και μικρότερων πυρήνων σατανισμού, με την τρομοκρατία.

9. Οι διεθνείς οργανισμοί δείχνουν μεν ευαισθησία για την θρησκευτική ελευθερία, αλλά υποβιβάζουν ή και αδιαφορούν για τη σημασία των καταχρήσεων της θρησκευτικής ελευθερίας, στις οποίες προβαίνουν συστηματικώς οι καταστροφικές λατρείες.

10. Οι νεοφανείς αιρέσεις και οι καταστροφικές λατρείες εν γένει, ζητούν την κατάργηση κάθε φραγμού στον ανήθικο και με ανεξάντλητα οικονομικά μέσα προσηλυτισμό που ασκούν σε βάρος ορθοδόξων χριστιανικών λαών.

11. Πρωτεύον στη θρησκευτική ελευθερία είναι το δικαίωμα να έχει ο άνθρωπος την πίστη του στον Θεό. Το περαιτέρω δικαίωμα διαδόσεως προς άλλους της πίστεώς του είναι δευτερεύον και παρεπόμενο του προηγουμένου. Παρά ταύτα, πολλοί νομικοί, ακόμη και αρμόδιοι διεθνών οργανισμών, δεν ασχολούνται με τις καταχρήσεις του δικαιώματος διαδόσεως θρησκευτικών πεποιθήσεων και αυτό αποβαίνει σε βάρος της θρησκευτικής ελευθερίας ως δικαιώματος του ανθρώπου να έχει την πίστη του στον Θεό.

12. Μόλις προσφάτως και η Γερμανική Βουλή, μετά την Γαλλική, την Αγγλική και την Βελγική, προέβη μέσω ειδικής περί των «αιρέσεων» και «ψυχοομάδων» Επιτροπής της, σε πολλές και συγκεκριμένες προτάσεις για νομικά μέτρα κατά των αντισυνταγματικών, παρανόμων και ανηθίκων δραστηριοτήτων των καταστροφικών λατρειών ("Εκθεση Μαίου 1998 της εν λόγω Επιτροπής).

13. Διαπιστώνεται όμως η μέχρι σήμερα απουσία οποιωνδήποτε μέτρων για την εφαρμογή των Ψηφισμάτων και Συστάσεων του Ευρωκοινοβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Συνελεύσεως του Συμβουλίού της Ευρώπης για ουσιαστικά μέτρα έναντι των καταστροφικών λατρειών.

14. Η Συνδιάσκεψη ενημερώθηκε σχετικά με την ψήφιση νόμου για την απαλλαγή από την ένοπλη θητεία και την «εναλλακτική υπηρεσία» σε κοινωφελείς οργανισμούς. Εκφράζουμε την ανησυχία μας και επισημαίνουμε τον κίνδυνο για το ότι με αυτόν τον τρόπο, μέλη ολοκληρωτικών αιρέσεων ή οικονομοθρησκειών (π.χ. οι λεγόμενοι μάρτυρες τοϋ Ιεχωβά), θα έχουν τη δυνατότητα παραβιάσεως της θρησκευτικής και προσωπικής ελευθερίας των άλλων, ιδίως ορθοδόξων χριστιανών, με την τοποθέτησή τους σε κοινωφελή ιδρύματα, ακόμη και εκκλησιαστικά, λόγω του ότι η άσκηση αθέμιτου προσηλυτισμού είναι δόγμα και συστηματική πρακτική τών αιρέσεων αυτών.

15. Από πολλές νεοφανείς αιρέσεις γίνεται κατάχρηση του δικαιώματος ιδρύσεως ναών και ευκτηρίων οίκων: ιδρύουν ή ανεγείρουν ναούς, χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις, συχνά δε περιφρονούν πλήθος διατάξεων, ακόμη και πολεοδομικών, προκειμένου να ασκήσουν αθέμιτο προσηλυτισμό σε βάρος, ιδίως, των ορθοδόξων χριστιανών.

16. Εσχάτως παρατηρείται εντεινόμενη παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης και ιδίως των νομικών, εκ μέρους καθηγητών της νομικής σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, οι οποίοι σχετίζονται με νεοφανείς αιρέσεις και παραθρησκείες ως δικηγόροι τους. Υιοθετούν αδίστακτα την προπαγάνδα των καταστροφικών λατρειών για την «ανάγκη» χωρισμού του κράτους από την Ορθόδοξη Εκκλησία και για την θρησκευτική ελευθερία.

17. Υπάρχει ανάγκη νομοθετικής και διοικητικής εφαρμογής της παραγράφου 2 του άρθρου 9 της Ευρωπαϊκής Συμβάσεως των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η οποία αναφέρεται στους επιβαλλόμενους περιορισμούς στην άσκηση του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας, ώστε να μην ασκείται καταχρηστικώς. Τούτο, όλως ιδιαιτέρως εις την Ρωσσία και εν γένει την ανατολική Ευρώπη όπου τα άφθονα οικονομικά μέσα των νεοφανών αιρέσεων και των παραθρησκειών παραλύουν την εφαρμογή ακόμη και των ελαχίστων περιορισμών στην ανήθικη και επικίνδυνη δράση τους.

18. Υπάρχει, επείγουσα ανάγκη ενημερώσεως Κοινοβουλίων, δικαστικών και διοικητικών αρχών εις τις ιστορικώς Ορθόδοξες χριστιανικές χώρες περί της διαβρώσεως του Χώρου της οικονομίας, από τις νεοφανείς αιρέσεις και την παραθρησκεία.

Τά παρόντα Πορίσματα της Ι' Συνδιασκέψεως, εγκριθέντα ομοφώνως υπο της ολομελείας, υποβάλλονται ευσεβάστως προς την Ιεράν Σύνοδον της Εκκλησίας της Ελλάδος.


Εκτύπωση   Email