Β' Σεμινάριο Πίστεως για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας

Pin It

Β' Σεμινάριο Πίστεως
για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας.

Έκθεση του "Β' Σεμιναρίου Πίστεως".


"Η πλάνη του πονηρού έρχεται πάντοτε χωρίς να φαίνεται. Είναι ανάγκη να αποκαλυφθούν οι ενέργειες του όφεως σε όσον το δυνατόν ευρύτερα στρώματα ανθρώπων ώστε να προφυλαχθούν, να βρουν το δρόμο της αληθείας και να μένουν σ' αυτόν για να έχουν ζωή".
Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, επίτιμος πρόεδρος του "Β' Σεμιναρίου Πίστεως" της Πανελληνίου Ενώσεως Γονέων για την Προστασίαν της Οικογενείας και του Ατόμου (Π.Ε.Γ.) κατά την επίσημη έναρξη του.
Το σεμινάριο είχε σαν γενικό θέμα: "Η πρόκληση του όφεως και το ευαγγέλιο της καινής κτίσεως" και πραγματοποιήθηκε από 25.8-3.9.1989, στον Άγιο Νικόλαο Σπάτων της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας και στην Ιερά Μονή Ελεούσης της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.
Εξ' αλλού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Νικόδημος, ως πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπές επί των Νομοκανονικών, Δογματικών και Ηθικών Ζητημάτων εξέφρασε ζωηρό ενδιαφέρον.
Ο π. Αντώνιος Αλεβιζόπουλος, Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων και γενικός συντονιστής του σεμιναρίου ανέφερε ότι προηγήθηκαν 3 αλλά δεκαήμερα εκπαιδευτικά σεμινάρια, της Π.Ε.Γ. και ότι δύο από αυτά ήταν διεθνή και πραγματοποιήθηκαν με την συνεργασία. παρόμοιων Φορέων του εξωτερικού και αρμοδίων παραγόντων της Ιεράς Συνόδου και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών με φιλοξενία της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας.
Το Β' Σεμινάριο Πίστεως είχε σαν σκοπό την εκπαίδευση της Ομάδος Εργασίας της Π.Ε.Γ., την οικοδομή των μελών της στην ορθόδοξο πίστη και την καλυτέραν οργάνωση και λειτουργία του συμβουλευτικού της σταθμού.
Μια αγρυπνία στον Άγιο Νικόλαο και η Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Ελεούσης, όπου πραγματοποιήθηκε η επανένταξη δια του Χρίσματος στην Ορθοδοξία ,10 πρώην οπαδών του αποκρυφισμού υπήρξαν τα κορυφαία σημεία του προγράμματος του σεμιναρίου. Έτσι , η επανένταξη πρώην οπαδών των αιρέσεων και της παραθρησκείας στην εν Χριστώ κοινωνία των αδελφών απησχόλησε θεωρητικά και πρακτικά το σεμινάριο.
Ύστερα από μια γενική εισαγωγή στο όλο θέμα του σεμιναρίου υπό τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νικοπόλεως κ. Μελέτιο ο οποίος περιέγραψε μεταξύ άλλων τα διάφορα στάδια της πορείας του χριστιανού (θεραπεία, άσκηση, άθληση, στέφανος), ακολούθησε ένα εντατικό πρόγραμμα πού περιελάμβανε κυρίως τα δύο σκέλη του γενικού θέματος του σεμιναρίου.
Ο π. Αντώνιος Αλεβιζόπουλος σε μία σειρά από 14 εισηγήσεις ανέπτυξε το α' σκέλος του θέματος: "Η πρόκληση του όφεως...". Ύστερα από μια γενική τοποθέτηση .παρουσίασε τις πλέον αντιπροσωπευτικές αποκρυφιστικές τάσεις (Αστρολογία, Πνευματισμός, Θεοσοφία, Ανθρωποσοφία, αριθμολογία, UFO, παραψυχολογία, νεογνωστικισμό, εσωτερικό χριστιανισμό, ιαπωνικές θρησκείες Κι, σατανισμό, Νέα Εποχή κα.), τα αποκρυφιστικά φαινόμενα, και τις ερμηνείες τους, τους κινδύνους από τον αποκρυφισμό και την κριτική θεώρηση στο φως της ορθοδοξίας.
Ο π. Ιωάννης Σκιαδαρέσης, επιστημονικός βοηθός της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε ανάλογη σειρά εισηγήσεων ανέλυσε το "... ευαγγέλιο της καινές κτήσεως" και περιέγραψε την πορεία του ανθρώπου και της όλης δημιουργίας μέσα από την κλιμάκωση της φθοράς και της απογενετικής πορείας της δημιουργίας προς τη νέα κτίση, αναλύοντας την Αποκάλυψη του Ιωάννου σε συσχετισμό με το βιβλίο της Γενέσεως.
Και τα δύο σκέλη του γενικού θέματος επλαισίωσαν 21 εισηγήσεις μελών της ομάδος εργασίας με βάση προσωπικές εμπειρίες, πρώτες πηγές και την ξενόγλωσση βιβλιογραφία του τελευταίου εξαμήνου.
Τα μέλη του σεμιναρίου επισήμαναν ιδιαίτερα τα εξής:

1)Προβολή με ποικίλους τρόπους της λεγόμενης Νέας Εποχής ή Εποχής του Υδροχόου και των διαφόρων άποκρυφιστικων τάσεων, ιδιαίτερα της αστρολογίας, δημιουργούν το κατάλληλο έδαφος και την υποδομή για την εξάπλωση πιο προχωρημένων άποκρυφιστικων τάσεων όπως ο πνευματισμός, η μαγεία και ο σατανισμός πού κατά παρατηρήσεις εκπαιδευτικών της Ομάδος Εργασίας απλώνονται δυστυχώς και στα ελληνικά σχολεία.

2)Ποικίλες αποκρυφιστικές οργανώσεις χρησιμοποιούν την επιθυμία του σύγχρονου άνθρωπου για σωματική και ψυχική υγεία προσφέροντας του προγράμματα "υγιεινιστικής" και "μακροβιοτικής", "φυσικές θεραπείες", πρακτικές "αυτογνωσίας" και "αυτοθεραπείας" χωρίς να αποκαλύπτουν το αληθινό τους πρόσωπο με αποτέλεσμα, ανύποπτοι πολίτες να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους και να οδηγούνται σε πλήρη εξάρτηση.
Τα μέλη της Ομάδος Εργασίας εκφράζουν την άποψη ότι το κράτος έχει υποχρέωση να προστατεύσει την υγεία των πολιτών του από τους ασυνείδητους "θεραπευτές" και "υγιεινιστές" οι οποίοι δεν διστάζουν να δίνουν "ιατρικές" συνταγές χωρίς να έχουν τις ανάλογες προϋποθέσεις και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Ακόμη, ανάγκη νομικής προστασίας έχουν άτομα, με προβλήματα υγείας, που βρίσκονται υπό κηδεμονία από ανθρώπους εξηρτημένους από παρόμοιες οργανώσεις.

3)Συνεργάτες εκπαιδευτικοί, ύστερα από παρακολούθηση σεμιναρίων του Κώστα Φωτεινού και μετά από προσεκτική μελέτη της οργανώσεως του "Καφέ-Σχολείο" που κινείται στα πλαίσια βουδιστικής κυρίως κοσμοθεωρίας ,εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τη συνεργασία της οργάνωσης αυτής με το Υπουργείο Παιδείας και την Ελληνική Τηλεόραση (Ε.Τ.Ι.).

4)Παρόμοια ανησυχία διατυπώθηκε από πρώην μέλη αποκρυφιστικών οργανώσεων για την αύξηση των ονομαζόμενων ψυχολατρειών στη χώρα μας, όπως η Σαϊεντόλοτζυ του Κέντρου Εφηρμοσμένης Φιλοσοφίας Ελλάδος (Κ.Ε.Φ.Ε.) , το Σίλβα Μάϊντ Κοντρόλ και ιδιαιτέρως δε για εκείνες πού κρύβουν πίσω από χριστιανική ορολογία τις βουδιστικές-Ινδουιστικές αντιλήψεις τους όπως το "Κέντρο Προγραμματισμού Ζωής" του Θεοφάνη Μπούκα,,

5)Σε ειδική εισήγηση αναλύθηκε το θέμα της "γυναίκας γκουρού" όπως και της "γυναίκας οπαδού" και επισημάνθηκε πώς πολλές από τις οργανώσεις αυτές υποτιμούν και εξευτελίζουν τη γυναίκα σαν ελεύθερη και ισότιμη με τον άνδρα προσωπικότητα, σύζυγο και μητέρα.

6)Άλλες οργανώσεις υπόσχονται στους οπαδούς τους ότι εκπαιδεύονται για να συγκροτήσουν τη "νέα φυλή" πού θα "επιβιώσει μιας ολικές καταστροφής του πλανήτου". Σ' αυτές ανήκουν ή "Νέα Ακρόπολη", το "Πανελλήνιο Κέντρο Γνωστικών Σπουδών" κα. Μερικές μάλιστα κυριαρχούνται από νεοφασιστική νοοτροπία και κηρύττουν ότι για την "υπόλοιπη ανθρωπότητα δεν χρειάζεται οίκτος". Τέτοιες ομάδες δεν ανέχονται αντιρρήσεις και κριτική και επιδίδονται μάλιστα τον τελευταίο καιρό σε κατασυκοφάντηση της Π.Ε.Γ. παρουσιάζοντας ακόμη και πρώην στελέχη τους πού επανεντάχθηκαν στην κοινωνία και δραστηριοποιούνται για την ενημέρωση του κοινού, σαν "φανατισμένα" και "θρησκόληπτα" άτομα. Διαπιστώθηκε ότι σ' αυτές τις ολοκληρωτικές παραθρησκευτικές ομάδες ανήκει και ή εταιρεία "Σκοπιά" των "μαρτύρων του Ίεχωβά. Κι αυτή ετοιμάζει μια "νέα φυλή" πού θα "επιβιώσει του Αρμαγεδώνος", κυριαρχείται από φασιστική νοοτροπία, προτρέπει τους οπαδούς της να περιμένουν "με λαχτάρα" τη "σφαγή" όλων των άλλων ανθρώπων, δεν ανέχεται αντιρρήσεις και ρίχνει λάσπη στους πρώην "αδελφούς" και σε κάθε αντιφρονούντα. Οι αποκρυφιστικές διασυνδέσεις αυτής της εταιρείας αποδείχθηκαν με ντοκουμέντα στο σεμινάριο.

7)'Ύστερα από έρευνα του νομικού καθεστώτος σε χώρες της Ε.Ο.Κ. αποδείχθηκε ότι σ' αυτές, η θρησκευτική ελευθερία περιορίζεται όταν προσκρούει στη δημοκρατική τάξη και στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η αξιοπρέπεια, η ατομική ελευθερία και η ισότητα, όταν προσβάλλει τον θεσμό του γάμου και της οικογένειας, όταν απειλεί την σωματική και ψυχική υγεία των πολιτών ή εμποδίζει την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του ανθρώπου. Κάθε αθέμιτος προσηλυτισμός προσκρούει στις διατάξεις αυτές.

Το γεγονός της επανεντάξεως 10 πρώην οπαδών του αποκρυφισμού, δια του ιερού Χρίσματος ,στην ορθοδοξία, ενίσχυσε την πεποίθηση των μελών της Ομάδος Εργασίας της Π. Ε. Γ. ότι το αντικείμενο της εργασίας τους είναι ζωτικής σημασίας και ανασταλτικός παράγων στις δραστηριότητες. της παραθρησκείας στη χώρα μας.
Τέτοιες επανεντάξεις δημιουργούν επί πλέον ευθύνες και επισημαίνεται για μια ακόμη φορά η ανάγκη άμεσης λειτουργίας ειδικού λατρευτικού κέντρου (ενοριακού ναού ή παρεκκλησίου) και της άμεσης τοποθέτησης καταλλήλου κληρικού ο οποίος θα. βοηθήσει στο ποιμαντικά έργο και θα μπορέσει αργότερα· να το συνεχίσει.


Για το Β' Σεμινάριο πίστεως

Ο Γενικός Συντονιστής

π. Αντώνιος Αλεβιζόπουλος


Το Προεδρείο

Αγλαΐα Χούσου

Κατερίνα Βασιλάκη

Παναγιώτης Ζαμάνης

Γιάννης Μηλιώνης

Ευάγγελος Κατσάτος


Εκτύπωση   Email