Από «Μαμά, Μπαμπάς & Παιδιά»
Η δυσεξήγητη αδυναμία της επιστήμης και των επιτροπών να αποφανθούν τί ήταν τελικά βιολογικά ο/η Ιμάν Κελίφ , χρυσός/ή Ολυμπιονίκης στα 66 κιλά της γυναικείας πυγμαχίας(1), και άλλα τέτοια «μυστήρια» μας οδηγούν να περιγράψουμε τη σύγχρονη κατάσταση σε πολλά γυναικεία αθλήματα που έχουν και συμμετοχή ανδρών αθλητών που πιστεύουν πως είναι γυναίκες.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Binary(2) ως τον 09/24,
Άνδρες και αγόρια έχουν συμμετάσχει σε πάνω από 8.731 αγώνες γυναικών.
Έχουν λάβει την 1η θέση τουλάχιστον 2.903 φορές και βρέθηκαν στη πρώτη τριάδα τουλάχιστον 4.747 φορές.
Έχουν «κλέψει» τουλάχιστον 1.600.087 δολάρια σε βραβεία και 446 τιμητικές διακρίσεις.
Το φαινόμενο έχει λάβει τέτοια έκταση ώστε έχει δημιουργηθεί και ιστότοπος με τίτλο «HeCheated»(3), («έκλεψε» – εννοεί στο παιγνίδι-) ο οποίος καταγράφει όλες τις γνωστές περιπτώσεις ανδρών που κλέβουν θέσεις νικητών που προορίζονται για γυναίκες αθλήτριες.
Τα μέχρι στιγμής στατιστικά είναι ανησυχητικά. Έχουν διαβρωθεί αθλήματα όπως η τοξοβολία, ποδηλασία, κρίκετ, το ποδόσφαιρο, το netball, τένις, κολύμβηση, γκολφ, κωπηλασία, τρέξιμο και πολλά άλλα. Οι ανδρικές συμμετοχές αφορούν στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νότια Αμερική και όχι μόνο.
Το χειρότερο στην ανδρική συμμετοχή στα γυναικεία αθλήματα δεν είναι ίσως η απώλεια των τίτλων, ούτε οι οικονομικές απώλειες. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ιστοσελίδα HeCheated, το χειρότερο είναι η σωματική και ψυχολογική κακοποίηση των γυναικών. Η ιστοσελίδα καταγράφει τους τρόπους που υποφέρουν οι γυναίκες όταν εισβάλλουν στο γήπεδο άνδρες που οικειοποιούνται τα γυναικεία στερεότυπα και παριστάνουν τις γυναίκες(4).
Σπρωξίματα, πτώσεις, τραυματισμοί στο πρόσωπο και τα δόντια, στα άκρα, διαστρέμματα, κατάγματα κρανίου και δακτύλων, εξαρθρήματα ώμου, νευρολογικά συμπτώματα μετά από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, μέχρι και παράλυση, κεφαλαλγίες και κατάθλιψη, υποβολή των κοριτσιών σε υπονοούμενα και απρεπή σχόλια στα αποδυτήρια, άσεμνα βλέμματα, αλλά και κατηγορίες εκ μέρους των ανδρών για «ρατσιστική συμπεριφορά και φανατισμό» και άσκηση ψυχολογικής βίας… Όλες αυτές οι καταστάσεις εξαναγκάζουν πολλά κορίτσια στη παραίτηση από το άθλημα και φοβίζουν τους γονείς που θέλουν να στείλουν το κορίτσι τους να αθληθεί. Η υπόθεση συχνά καταλήγει στην αποπομπή των αθλητριών που αρνούνταν την συνύπαρξη με τις τρανς «αθλήτριες» και στον αποκλεισμό των ομάδων που δεν συμμορφώνονται με αυτή τη πολιτική.
Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα όσων προκαλούνται από τους άνδρες που αγωνίζονται στα γυναικεία αθλήματα. Οι διαφορές μεταξύ ανδρικής και γυναικείας σωματικής φύσης και ψυχολογίας είναι υπαρκτές και δεν πρέπει να αγνοούνται. Για αυτό υπάρχουν οι κατηγορίες στα αθλήματα. Η ασφάλεια και η ψυχική υγεία των αθλητριών δεν πρέπει να τίθεται σε κίνδυνο επειδή ένας άνδρας απλά δεν θέλει να ανταγωνιστεί τους άντρες, ή επειδή ο ανταγωνισμός με γυναίκες και κορίτσια τον κάνει να «αισθάνεται καλά» με τον εαυτό του, ή «ο ανταγωνισμός με άντρες τον κάνει να νιώθει άσχημα», ή «πιστεύει ότι δεν μπορεί να συναγωνισθεί με επιτυχία τα άλλα αρσενικά», ή επειδή αρνείται να αποδεχτεί τη φυσική, βιολογική πραγματικότητα του φύλου του και υπάρχει μια φαντασίωση που έχει δημιουργήσει στο κεφάλι του σχετικά με το ποια πιστεύει ότι «πρέπει να είναι η πραγματικότητά του».
Η επιβολή των συναισθημάτων μιας πολύ μικρής ομάδας ανδρών αθλητών πάνω από την αυταπόδεικτη πραγματικότητα και τη σωματική ασφάλεια κάθε μεμονωμένης αθλήτριας που συναγωνίζεται με αυτούς, είναι ένα επαίσχυντο σημάδι για κάθε αθλητικό οργανισμό που επιτρέπει τη συνέχιση αυτής της πρακτικής.
Τελικά ας γνωρίζουμε πως:
● Τα γυναικεία αθλήματα δεν είναι προγράμματα συνταξιοδότησης για κουρασμένους άντρες αθλητές.
● Τα γυναικεία αθλήματα δεν είναι για άντρες που οι γονείς τους έχουν πει ότι είναι κορίτσια.
● Τα γυναικεία αθλήματα δεν είναι κοινωνικές παρέες ή ευκαιρίες εκτόνωσης για άνδρες που δεν ταιριάζουν ή δεν τα πηγαίνουν καλά με τους άλλους άντρες.
● Τα γυναικεία αθλήματα δεν είναι θεραπευτικές λύσεις για άνδρες με κατάθλιψη ή κακή ψυχική υγεία.
● Τα γυναικεία αθλήματα δεν αποτελούν ομάδες υποστήριξης για άνδρες που δεν αισθάνονται άνετα με τον εαυτό τους ή τη σεξουαλικότητά τους.
● Τα γυναικεία αθλήματα δεν είναι για άντρες με καλλίγραμμους ή γυναικείους δείκτες εμφάνισης, για άνδρες που κάνουν τον εαυτό τους να μοιάζουν με γυναίκες ή για ομοφυλόφιλους άντρες.
● Τα γυναικεία αθλήματα δεν είναι για αδύναμους ή μή αθλητικούς άνδρες ή άνδρες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης.
● Τα γυναικεία αθλήματα δεν απευθύνονται σε ευνουχισμένους άνδρες ή άνδρες που έχουν σωματική αναπηρία ή μειονέκτημα έναντι άλλων ανδρών.
● Τα γυναικεία αθλήματα δεν είναι για άντρες που αυτοαποκαλούνται “γυναίκα”, “κορίτσι”, “intersex”, “nonbinary” “transfeminine” ή οποιαδήποτε άλλη λέξη προτιμούν για τον εαυτό τους.
● Τα γυναικεία αθλήματα δεν είναι για άντρες αθλητές που ορέγονται την τιμή και τον έπαινο των ελίτ του στίβου χωρίς να έχουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να φτάσουν εκεί.
Τα γυναικεία αθλήματα είναι για αθλήτριες. Είναι ευκαιρίες για γυναίκες και κορίτσια: ηλικιωμένες, νέες, ερασιτέχνες, ελίτ, ανάπηρες, μισογυμνασμένες, μή ελκυστικές, με όποια ιδιωτική ζωή έχουν, πλούσιες, φτωχές, μυώδεις ή ποιο «κοριτσίστικες», αλλά πάντα για τις γυναίκες. Είναι για να μπορούν να συμμετέχουν, να προχωρήσουν και να επιτύχουν στον αθλητισμό σε ένα περιβάλλον που τις υποστηρίζει, ακούει τις ανησυχίες τους, τις προστατεύει από το κακό, εστιάζει σε αυτές και πάνω απ’ όλα δίνει προτεραιότητα στις ανάγκες, την άνεση, την ευημερία και την ευτυχία των θηλυκών ανθρώπων.
Δεν δεχόμαστε τη παραπλάνηση της ιδεολογίας του φύλου πουθενά, ούτε και στον αθλητισμό!
________________________
Παραπομπές:
1. https://www.protothema.gr/olubiakoi-agones-2024/article/1528773/olubiakoi-agones-hrusi-stin-pugmahia-gunaikon-i-intersex-kelif-ekleise-ta-autia-tis-ki-egrapse-istoria/
2. https://www.binary.org.au/hecheated_reveals_the_staggering_cost_of_males_participating_in_female_sport?utm_campaign=2024_09_17_enews&utm_medium=email&utm_source=binary
3. https://www.hecheated.org/
4. https://www.hecheated.org/injury_report