Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΥΣΩΝΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ, ΟΧΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ

Pin It

2024 07 11 a


Οι λεγόμενες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν μπορούν να υποστηρίξουν τον παγκόσμιο πληθυσμό στο τρέχον επίπεδο ανάπτυξης.

Connor O'Keeffe (Μετάφραση Nikos Maris)

Την Κυριακή, ακτιβιστές της περιβαλλοντικής οργάνωσης Extinction Rebellion εισέβαλαν στο γρασίδι στις τελευταίες, κομβικές στιγμές του Travelers Championship, ενός επαγγελματικού τουρνουά γκολφ. Οι διαδηλωτές πέταξαν κόκκινη και άσπρη σκόνη και βόμβες καπνού, προτού τους ρίξει στο έδαφος η αστυνομία. Το επεισόδιο συνέβη λίγες μέρες αφότου δύο διαδηλωτές της ομάδας Just Stop Oil, ένα νεολαιϊστικό παρακλάδι της Extinction Rebellion, ψέκασαν με πορτοκαλί μπογιά το μνημείο Stonehenge.

Οι περιβαλλοντιστές διαδηλωτές που οργανώνουν επεισόδια όπως αυτό είναι αφοπλιστικά ειλικρινείς σχετικά με τον καταστροφικό χαρακτήρα των φιλοδοξιών τους. Βλέπουν τις ανέσεις και τις αναψυχές της σύγχρονης ζωής σαν ασθένειες που πρέπει να εξαλειφθούν στο όνομα της διάσωσης του κλίματος.

Όμως, ενώ τα μέσα που χρησιμοποίησαν αυτοί οι διαδηλωτές στα δύο επεισόδια υψηλής απήχησης την περασμένη εβδομάδα έχουν γίνει αντικείμενο ευρείας καταδίκης, οι περιβαλλοντικοί σκοποί τέτοιων ομάδων έτυχαν τυφλής αποδοχής από τα μέσα ενημέρωσης, εν μέσω δύο δραματικών κυμάτων καύσωνα σε όλο τον κόσμο.

Οι θερμοκρασίες αυξήθηκαν σε τιμές ρεκόρ για τον Ιούνιο στις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη της περασμένης εβδομάδας και το Σαββατοκύριακο. Το Ηνωμένο Βασίλειο βίωσε ένα κύμα καύσωνα που, αν και χλευάστηκε από πολλούς στις ΗΠΑ επειδή ήταν γελοιωδώς ήπιο, έφερε θερμοκρασίες πολύ υψηλότερες από ό,τι έχει συνηθίσει η περιοχή. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι η υπερβολική ζέστη σκότωσε πάνω από χίλιους ανθρώπους κατά τη διάρκεια του φετινού προσκυνήματος Χατζ στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας. Συνολικά, καταρρίφθηκαν περισσότερα από χίλια τετρακόσια ρεκόρ θερμοκρασίας σε όλο τον κόσμο την περασμένη εβδομάδα.

Τα μέσα ενημέρωσης εκμεταλλεύτηκαν την συγκυρία, δείχνοντας τρομακτικούς χάρτες βαμμένους στα κόκκινα και προσκαλώντας υστερικούς «ειδικούς» για να τρομοκρατήσουν το κοινό ώστε να πιστέψει ότι είναι θέμα χρόνου να ψηθούμε όλοι μέχρι θανάτου. Εκτός αν, μας λένε, «σταματήσουμε να εκπέμπουμε διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο στην ατμόσφαιρα», όπως είπε ο Μπιλ Νάι στο βίντεο που παρατίθεται με λινκ πιο πάνω και όπως απαίτησαν οι διαδηλωτές της Extinction Rebelion στο γήπεδο του γκολφ την περασμένη Κυριακή.

Αν όμως ο στόχος είναι να αποφευχθούν οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη, το χειρότερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να απαγορεύσουμε τα ορυκτά καύσιμα. Τα ορυκτά καύσιμα, μέσω τεχνολογιών όπως ο κλιματισμός και η ψύξη, μας κάνουν πιο ασφαλείς από τα κύματα καύσωνα, όπως αυτά της προηγούμενης εβδομάδας.

Ο κλιματισμός είναι μια απίστευτη εφεύρεση που πολύ συχνά θεωρείται δεδομένη. Πίσω στη δεκαετία του 1840, πολύ πριν από τον κλιματισμό, ένας γιατρός από τη Φλόριντα ονόματι John Gorrie διαπίστωσε ότι οι ασθενείς του ανέρρωναν καλύτερα από την ασθένεια όταν τοποθετούνταν σε ένα δροσερό δωμάτιο. Ο Gorrie ανέπτυξε ένα σύστημα ψύξης των δωματίων του νοσοκομείου, αλλά χρειάστηκε να κοπούν και να μεταφερθούν τεράστια κομμάτια πάγου από παγωμένες λίμνες και ποτάμια στις βόρειες πολιτείες. Το σύστημα του Gorrie δεν είχε νόημα από υλικοτεχνική άποψη, αλλά η μέθοδός του για την ψύξη ενός δωματίου έθεσε τα θεμέλια για αυτό που θα γινόταν ο σύγχρονος κλιματισμός.

Εξήντα χρόνια αργότερα, ένας μηχανικός από τη Νέα Υόρκη ονόματι Willis Carrier επέκτεινε το σχέδιο του Gorrie, χρησιμοποιώντας πηνία ψύξης για τη θέρμανση και την ψύξη του αέρα. Αυτές οι πρώτες μονάδες κλιματισμού καταλάμβαναν ένα ολόκληρο δωμάτιο και κόστιζαν έως και 1,5 εκατομμύρια δολάρια η καθεμία σε σημερινά χρήματα. Όμως, καθώς ο Carrier και οι ανταγωνιστές του πάσχιζαν για να βελτιώσουν τα σχέδιά τους, οι μονάδες κλιματισμού έγιναν μικρότερες, πιο αποτελεσματικές και πιο προσιτές.

Ένα μεγάλο πρόβλημα με τις πρώιμες μονάδες κλιματισμού ήταν ότι οι χημικές ενώσεις που χρησιμοποιούσαν ως ψυκτικά υλικά -όπως η αμμωνία και το προπάνιο- ήταν τοξικές, εύφλεκτες, εκρηκτικές και όχι πολύ αποτελεσματικές. Στη συνέχεια, το 1928, ο Thomas Midgley Jr. και η ομάδα του στο τμήμα Frigidaire της General Motors συνέθεσαν τον πρώτο χλωροφθοράνθρακα (CFC), τον οποίο ονόμασαν Freon.

Η υιοθέτηση χλωροφθορανθράκων πως το φρέον έδωσε σημαντική ώθηση στον κλιματισμό. Στη δεκαετία του 1930, όταν οι ΗΠΑ γνώρισαν τα πιο έντονα κύματα καύσωνα στην ιστορία τους, άρχισαν να εγκαθίστανται κλιματιστικές μονάδες στους κινηματογράφους. Περίπου την ίδια εποχή, αναπτύχθηκαν οι πρώτες μονάδες που τοποθετούνταν σε παράθυρο. Αλλά μόνο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ο κλιματισμός άρχισε να γίνεται προσιτός και αρκετά συμπαγής ώστε να γίνει ένα κοινό εξάρτημα στα αμερικανικά σπίτια. Μέχρι τη δεκαετία του 1960, τα περισσότερα νέα σπίτια στις ΗΠΑ είχαν κεντρικό κλιματισμό.

Ο κλιματισμός δεν έκανε απλώς τη ζωή πιο άνετη. Έσωσε ζωές. Οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη μειώθηκαν κατά 80% μετά την υιοθέτηση του κλιματισμού. Περιοχές όπως οι άνυδρες Νοτιοδυτικές και οι υγρές Νοτιοανατολικές ΗΠΑ έγιναν πιο κατοικήσιμες για περισσότερους ανθρώπους.

Όμως, όπως τόνισε ο Mark Thornton, τα οφέλη του κλιματισμού εκτείνονται πολύ πιο πέρα ​​από το να παραμένει κανείς δροσερός μια ζεστή μέρα.

Επειδή οι αρχιτέκτονες δεν χρειαζόταν πλέον να βασίζονται στα παράθυρα για τον αερισμό, ο κλιματισμός επέτρεψε την οικοδόμηση μεγαλύτερων, πιο ανθεκτικών κτιρίων, που θα μπορούσαν να εκτείνονται ψηλότερα από ό,τι ήταν ποτέ δυνατό. Αυτοί οι ουρανοξύστες αύξησαν σημαντικά την προσφορά κατοικιών και χώρων γραφείων στις αστικές περιοχές, χωρίς να απαιτούν περισσότερη γη. Αυτό σήμαινε ότι ο κλιματισμός που έκανε τις κατοικίες και τα γραφεία πιο άνετα, τα έκανε επίσης πιο προσιτά.

Η ψύξη και η αφύγρανση χάρη στον κλιματισμό βοηθούν επίσης στη διατήρηση αντικειμένων όπως βιβλία και ιστορικά αντικείμενα. Χάρη στα σύγχρονα συστήματα κλιματισμού, κάθε μεγάλη πόλη μπορεί να έχει βιβλιοθήκες, αρχεία και μουσεία. Αυτό δεν συνέβαινε πριν. Στην πραγματικότητα, ο Willis Carrier εφηύρε για πρώτη φορά τον κλιματισμό όχι για να δροσίζει τα ζεστά δωμάτια, αλλά για να αποτρέψει το ζάρωμα των σελίδων των περιοδικών για μια εκδοτική εταιρεία του Μπρούκλιν.

Ο κλιματισμός έχει βοηθήσει πάρα πολύ στην παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, τις χειρουργικές επεμβάσεις, την καλλιέργεια φυτών και την εκτροφή ζώων, τα φαρμακευτικά προϊόντα και τη μεταφορά — για να μην αναφέρουμε τη συντήρηση και τη μεταφορά των τροφίμων μέσω ψύξης. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την ψύξη των τεράστιων κέντρων δεδομένων που, όλα μαζί, τροφοδοτούν το Διαδίκτυο.

Αυτό σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό το πόσο ο κόσμος στον οποίο ζούμε εξαρτάται από την ικανότητά μας να ελέγχουμε το κλίμα των εσωτερικών χώρων μας, ανεξάρτητα από τις εξωτερικές θερμοκρασίες. Όμως αυτά τα συστήματα βασίζονται σε δύο κεντρικά στοιχεία: ενέργεια και ψυκτικά μέσα. Και οι δύο αυτές συνιστώσες έχουν δεχθεί επίθεση από τους περιβαλλοντιστές και τους συμμάχους τους στο κράτος.

Οι περιβαλλοντιστές είναι πολύ ξεκάθαροι στο ότι θέλουν οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμου να αναγκάσουν τους πληθυσμούς τους να εγκαταλείψουν τα ορυκτά καύσιμα. Φαντασιώνονται έναν κόσμο όπου, μετά από κάποιες έξυπνα μαγειρεμένες κυβερνητικές πολιτικές, ο πλανήτης θα μεταβεί σε πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή και η αιολική, ο καιρός θα βελτιωθεί και όλοι θα ζούμε σε μια ουτοπία πλούσιας χλωρίδας, ισότητας και απέραντης αφθονίας.

Όμως αυτές οι φιλοδοξίες δεν θα ξεφύγουν ποτέ από τη σφαίρα της φαντασίας. Οι λεγόμενες ανανεώσιμες πηγές όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια δεν μπορούν να υποστηρίξουν τον παγκόσμιο πληθυσμό στο τρέχον επίπεδο ανάπτυξης. Στην καλύτερη περίπτωση, πράγματα όπως ο κλιματισμός - που απαιτεί πολλή ενέργεια - θα γίνουν πιο ακριβά.

Πιθανότατα, τα σύγχρονα συστήματα κλιματισμού θα καταστούν μη διαθέσιμα για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Επειδή, εκτός από την προσπάθεια απαγόρευσης των ορυκτών καυσίμων, οι σημερινοί περιβαλλοντιστές έχουν επίσης βάλει στο μάτι τα ψυκτικά μέσα, στα οποία βασίζονται αυτά τα συστήματα.

Ξεκίνησε τη δεκαετία του '90 όταν οι κυβερνήσεις του κόσμου πιάστηκαν από την φοβία ότι οι χλωροφθοράνθρακες (CFCs) προκαλούσαν μια τρύπα στο στρώμα του όζοντος (κάτι που ήταν ουσιαστικά μια απόλυτη απάτη), ώστε να απαγορεύσουν το εν λόγω ψυκτικό υλικό και να εκβιάσουν την μετάβαση σε μια χειρότερη εναλλακτική που ονομάζεται υδροφθοράνθρακες (HFCs). Η αναγκαστική υιοθέτηση των HFC έκανε τα ψυγεία, τα συστήματα κλιματισμού, ακόμη και τις συσκευές εισπνοής άσθματος πιο ακριβά και λιγότερο αποτελεσματικά. Αυτός είναι ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο, όπως επεσήμανε ο Thornton στο άρθρο που αναφέρθηκε πιο πάνω, η πορεία της διαρκούς μείωσης του κόστους του κλιματισμού αντιστράφηκε στη δεκαετία του 1990 και τώρα κοστίζει τόσο πολύ.

Αλλά έχει και χειρότερο. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ήδη εγκρίνει μια νομοθεσία για τη σταδιακή πλήρη απαγόρευση των HFC. Οι περισσότερες απαγορεύσεις πρόκειται να ξεκινήσουν τα επόμενα δύο χρόνια, όμως, σε αντίθεση με την απαγόρευση των CFC πριν από τριάντα χρόνια, δεν υπάρχει σαφής εναλλακτική αυτή τη φορά. Όταν γίνεται κάποια αναφορά, οι άλλες επιλογές που παρουσιάζονται είναι πάλι οι ίδιες τοξικές, εύφλεκτες, αναποτελεσματικές ενώσεις όπως η αμμωνία και το προπάνιο που χρησιμοποιήθηκαν στις πρώτες μονάδες κλιματισμού πριν από ενενήντα πέντε χρόνια. Οι εταιρείες έχουν αρχίσει να αποθησαυρίζουν υδροφθοράνθρακες (HFC) καθώς προχωρά η σταδιακή κατάργησή τους και, νωρίτερα φέτος, έγινε η πρώτη σύλληψη για λαθραία μεταφορά του συγκεκριμένου ψυκτικού υλικού στις ΗΠΑ.

Καθώς ο κλιματισμός γίνεται ακόμη λιγότερο προσιτός και διαθέσιμος, όλα τα πλεονεκτήματα που περιγράφηκαν πιο πάνω αρχίζουν να χάνονται επίσης. Η ζωή γίνεται πιο ακριβή επειδή οι τιμές του διαδικτύου, των τροφίμων και των ενοικίων αυξάνονται, καθώς η προσφορά κέντρων δεδομένων, συστημάτων ψύξης και αστικών κατοικιών πλήττεται. Και, κατά ειρωνικό τρόπο, τα θερμότερα μέρη της χώρας θα γίνουν λιγότερο κατοικήσιμα, όχι εξαιτίας μιας αλλαγής του κλίματος, αλλά επειδή οι λεγόμενες πράσινες πολιτικές καταστρέφουν την ικανότητά μας να τα κάνουμε βιώσιμα.

Έτσι, κατά μία έννοια, οι περιβαλλοντιστές έχουν δίκιο όταν προειδοποιούν ότι τα κύματα καύσωνα θα γίνουν πιο επικίνδυνα. Ωστόσο αυτό δεν θα οφείλεται στην μικρή αύξηση της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας τους. Αυτό θα οφείλεται στους ίδιους τους περιβαλλοντιστές.

----------------------------------------------------------------------
Άρθρο του Connor O'Keeffe, δημοσιευμένο στις 26/6/2024 από το Mises Institute.

Πηγή


Εκτύπωση   Email