ΕΜΒΡΥΑ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ. ΤΑ ΒΙΟΗΘΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΩΝ «ΠΡΟΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΩΝ» ΕΜΒΡΥΩΝ

Pin It

2024 01 15 a

 

Dr. Jeffrey Keenan*

Πρόσφατα έλαβα ένα email από την «World Egg and Sperm Bank», την «Παγκόσμια Τράπεζα ωαρίων και σπέρματος», το οποίο διαφήμιζε μια «ελκυστική» προσφορά: την «Frozen Custom Choice Embryo Option». Σύμφωνα με αυτή τη νέα δυνατότητα και όπως εξηγούσε το email, οι υποψήφιοι γονείς θα μπορούσαν να επιλέξουν ένα ωάριο που βρίσκεται ήδη στην τράπεζα (προς γονιμοποίηση) και να το γονιμοποιήσουν χρησιμοποιώντας το σπέρμα είτε ενός δότη είτε του συντρόφου της ασθενούς. Την προσφορά συνόδευε η ασφαλής κατάψυξη τουλάχιστον δύο τέτοιων εμβρύων, ηλικίας πέντε έως έξι ημερών (βλαστοκύστεων), όλα εγγυημένα, μόνο με 20.000 $!

Αυτή η διαφήμιση δίνει την αφορμή να επανεκτιμήσουμε το δρόμο που έχουν πάρει οι εργασίες στις κλινικές και τις εταιρίες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγικής Τεχνολογίας (Asssisted Reproductive Technology, ART). Η χρήση ωαρίων δότριας και σπέρματος δότη είναι άλλος ένας τρόπος δημιουργίας «προσχεδιασμένων εμβρύων» προσαρμοσμένων στις επιθυμίες των πελατών.

Ωστόσο είναι και μια πρακτική γεμάτη κινδύνους.

Καταρχήν κάθε παιδί που δημιουργείται σε μια κύηση είναι απίθανο να είναι ακριβώς όπως το φανταζόταν ή το περίμεναν οι γονείς του. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο με τα έμβρυα που δημιουργούνται από σπέρμα και ωάριο δότη, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει σημαντική απογοήτευση στους γονείς-πελάτες ως προς το τελικό αποτέλεσμα.

Ακόμη πιο ευάλωτο θα είναι το παιδί που θα προκύψει. Το παιδί θα έχει να αντιμετωπίσει τις ιδεολογικές και μη ρεαλιστικές προσδοκίες των γονέων του που θα το γεμίσουν συναισθηματική ταραχή και άγχος.
Η αίσθηση της ταυτότητας του παιδιού διαταράσσεται. Δεν θα γνωρίσει τους αληθινούς γονείς του, εφόσον οι γονείς που το ανατρέφουν τους διάλεξαν από έναν κατάλογο. Πώς γίνεται ένα παιδί που γεννήθηκε έτσι να μην έχει πολλές εσωτερικές συγκρούσεις;

Και ακόμη, τί να πούμε για την εκμετάλλευση των γυναικών, που παρασύρονται από ένα κερδοφόρο συμβόλαιο ή και από τις επείγουσες ανάγκες διαβίωσης και μπαίνουν στην δυνητικά επικίνδυνη ιατρική διαδικασία της διέγερσης των ωοθηκών τους και της συλλογής ωαρίων;

Ο όρος «δωρήτρια ωαρίων» είναι προφανώς ακατάλληλος αφού στην πραγματικότητα η γυναίκα εμπορεύεται και δεν δωρίζει τα δικά της ωάρια. Η δότρια εξάλλου θα πρέπει κανονικά να είναι διαθέσιμη για να συναντήσει το παιδί της, εάν και όταν το παιδί ζητήσει μια τέτοια συνάντηση.

Τέλος, όταν υπάρχουν πάνω από 1 εκ. έμβρυα στη κατάψυξη στις ΗΠΑ (πολλά ή τα περισσότερα από τα οποία δεν θα ζήσουν αλλά θα απορριφθούν ή θα θανατωθούν μέσω «επιστημονικής χρήσης»), γιατί θα πρέπει να προχωρούμε στη δημιουργία και νέων εμβρύων; Εφόσον δεν υπάρχει ούτως ή άλλως γενετικός σύνδεσμος των γονέων με τα παιδιά που δημιουργούνται, γιατί να μην συμβάλουμε στην επίλυση του προβλήματος προχωρώντας στη δωρεά εκ των υπαρχόντων εμβρύων αντί να αυξάνουμε το πρόβλημα δημιουργώντας νέα παιδιά;

Ελπίζουμε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα Ωαρίων και Σπέρματος και οι κλινικές εξωσωματικών θα δουν με σωφροσύνη το ζήτημα και θα προχωρήσουν στην διαδικασία υιοθεσίας των υπαρχόντων κατεψυγμένων εμβρύων. Με τη συγκατάθεση των γονέων τους και αυστηρά κριτήρια, θα δώσουν τα ήδη κατεψυγμένα παιδιά σε παραδοσιακές οικογένειες με πατέρα μητέρα που έχουν δυσκολία να τεκνοποιήσουν και δεν θα συνεχίσουν να δημιουργούν «κατά παραγγελία έμβρυα» με αμφίβολη τύχη.
--------------------------------------------------
* Ο Dr. Jeffrey Keenan είναι Πρόεδρος/Ιατρικός Διευθυντής του National Embryo Donation Center των Η.Π.Α.

Πηγή κειμένου, (προσαρμοσμένο ): https://www.lifenews.com/2023/12/20/custom-frozen-embryos-present-major-moral-and-ethical-problems/
---------------------------------------------------
Το Κίνημα «Αφήστε με να ζήσω!» είναι ένα κίνημα Υπέρ της Ζωής του Αγέννητου παιδιού (Pro-life).
Βασική αρχή του κινήματος «Αφήστε με να ζήσω!» είναι η επιστημονική θέση ότι αρχή της ανθρώπινης ζωής είναι η πρωταρχική στιγμή της σύλληψης (δηλ. της γονιμοποιήσεως του ωαρίου από το σπερματοζωάριο).
Η ανθρώπινη ζωή που δημιουργείται τη στιγμή της γονιμοποίησης, ως μονοκύτταρος ζυγώτης, είναι ήδη άνθρωπος και αξίζει ως άνθρωπος την τιμή και την προστασία.
Οποιαδήποτε καταστροφική δράση επί της ανθρώπινης ζωής, είτε άμεσα με τη μορφή μηχανικής ή χημικής ή άλλης (π.χ ακτινοβολίας κλπ.) επέμβασης, είτε έμμεσα με τη μορφή στέρησης των υποστηρικτικών της ζωής λειτουργιών, που αφορούν τον νεοσχηματισθέντα άνθρωπο, και σε οποιοδήποτε στάδιο ανάπτυξης αυτού (ως ζυγωτού, μοριδίου, βλαστοκύστης, πρώιμα εμφυτευμένου εμβρύου ή επόμενου σταδίου ανάπτυξης έως και τον τοκετό), η οποία οδηγεί σε καταστροφή και τερματισμό της ζωής του, συνιστά αφαίρεση ανθρώπινης ζωής και είναι πράξη που προσβάλλει άμεσα το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα στη ζωή.
Το κίνημά μας για λόγους επιστημονικούς και με βάση την Ορθόδοξη Χριστιανική διδασκαλία είναι αντίθετο σε οποιαδήποτε τέτοια πρακτική και υποστηρίζει την ανθρώπινη ζωή από τη στιγμή της γονιμοποίησης.

Πηγή


Εκτύπωση   Email