π. Παύλος Καλλίκας
Είναι πλέον πολύ έντονο στις μέρες μας η μόδα των «δήθεν χριστουγέννων». Πρόκειται, κατ΄ουσίαν, για ένα χειμωνιάτικο καρναβάλι. Μια προσπάθεια δηλαδή κάποιων ανθρώπων να ξεφαντώσουν (δεν με αφορά αυτό ιδιαίτερα), αλλά και να διαπομπεύσουν και να ξεφτίσουν τα πραγματικά Χριστούγεννα, ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ στις παιδικές καρδιές (αυτό αφορά όλους τους Ορθοδόξους χριστιανούς γονείς και τους τυχόν ανυποψίαστους που συμμετέχουν σε τέτοια καρναβάλια).
Πρόκειται για ανθρώπους – μέλη θιάσων ποικίλων φιλοσοφιών, τάξεως και επαγγέλματος (δάσκαλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, πολιτικοί, κ.α.). Άνθρωποι, είτε αδιάφοροι με την Πίστη των Ορθοδόξων (αλιβάνιστοι), είτε αντίχριστοι, είτε ανατολικών θρησκευτικών πεποιθήσεων (οπαδών της γιόγκα κ.α.), είτε δυτικοδιάνοιες (με προτίμηση στις «αμερικανιές» και τα φιλανθρωπικά γκαλά), είτε «άθεοι», είτε απλά μανιώδεις καταναλωτές. Ενίοτε σε αυτή την πάστα – κράμα εμπεριέχονται και ίχνη εθνομηδενιστών, φυλομηδενιστών, φιλοτομαριστών αλλά και ατερμάτιστων αναρχικών.
Το μεγάλο σφάλμα – ψέμα έγκειται στον μαγαρισμό της λέξεως Χριστούγεννα και του περιεχομένου της εορτής της Γεννήσεως του Χριστού. Η πονηριά – διαβολή είναι ότι χρησιμοποιούν μια «δήθεν χριστουγεννιάτικη» επικάλυψη στο καρναβαλικό τους ξεφάντωμα.
Πότε και πώς στήνουν ένα «δήθεν Χριστούγεννα».
Η συνταγή είναι απλή:
1. Επιλέγουν για ημερομηνία κάποια μέρα των παραμονών της ορθόδοξης εορτής των Χριστουγέννων.
2. Φέρνουν έναν ευτραφή ή –έστατο (χοντρούλη δηλ.) «βασιλάκη», κατα προτίμηση μπάσο στην φωνή για να βγαίνει καλά το χοχοχο, για να μοιράσει δωράκια στα παιδάκια.
3. Οργανώνουν το φαγητό (π.χ. hot dog κ.α. αρτύσιμα), τα γλυκά, χορό και ποτό.
4. Στολίζουν με γκί, κλώνους Ρούντολφ, ξωτικά με μυτερά αυτάκια σαν διαβολάκια (ταιριάζουν απίθανα) και άλλους κλώνους «βασιλάκια», δέντρα και μπάλες (γυαλιστερές ή χιονισμένες).
5. Από ένα τέτοιο καρναβάλι δεν γίνεται να λείπουν και οι μάσκες. Διαθέτει λοιπόν το πακέτο μουτσουνομουτζούρωματα και τατού.
Για να καταλάβουμε την διαβολή αυτή και τον μαγαρισμό της εορτής των Χριστουγέννων ας δούμε και,
πότε και πως στήνονται τα Ορθόδοξα, και άρα αληθινά Χριστούγεννα.
1. 40 μέρες πριν με νηστεία δηλ. (με τα άλλα που περιλαμβάνει η νηστεία) απέχουμε από κρέατα, αυγά, τυριά και… hot dog (απορώ πως οι ζωόφιλοι δεν αντιδρούν για αυτή την ονομασία).
2. Εγκράτεια.
3. Προσευχή.
4. Συχνή Εξομολόγηση.
5. Συχνότερος Εκκλησιασμός.
6. Θεία Μετάληψη.
Δηλαδή, καταλαβαίνετε αγαπητοί και καλοδιάθετοι αναγνώστες, ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ (μα καμία σας λέω) τα αληθινά με τα «δήθεν» και κίβδηλα, τα παραδοσιακά με τα «γιαλαντζί». Τα «δήθεν χριστούγεννα» ΔΕΝ είναι Χριστούγεννα. Συμμετέχοντας σε αυτά ΔΕΝ γιορτάζουμε Χριστούγεννα. Απλά, γινόμαστε δήθεν με τους δήθεν.
Αυτό που πρέπει επίσης να καταλάβουν οι διοργανωτές των «δήθεν» είναι ότι είναι πολύ τίμιο, αξιοπρεπές και σεβαστό στην τελική, το να λέμε τα σύκα σύκα και την σκάφη σκάφη. Όλα με το όνομά τους και την σημασία τους.
Τέλος, μην ξεχνάμε ότι (τα) «δήθεν» από (τους) «δήθεν» ισούται με ξυλοκέρατα, απαραίτητα προς χορτασμό της πνευματικής πενίας και πείνας.
Καλά και Ευλογημένα Χριστούγεννα.
παπα-Παύλος Καλλίκας
Υ.Γ. Και μια μικρή καλοπροαίρετη ταπεινή συμβολή μου στα «δήθεν χριστούγεννα», με αποδέκτες τα σχολεία μας, τους συλλόγους μας και τους λοιπούς διοργανωτές (χωρίς πνευματικά δικαιώματα και οικονομική επιβάρυνση)… εεεε μέρες που είναι. Επισυνάπτω, λοιπόν, εναλλακτικές ονομασίες συνώνυμες με τα «δήθεν», προς άρση τυχόν παρεξηγήσεων:
Ρουντόλφγεννα, Κουραμπιεδογιορτές, Χειμωνιάτικο καρναβάλι, Γιορτή του τσίπουρου, Χορός των ξωτικών ή της δεντρόμπαλας, Μουτζουροπαντρέματα, Γιορτή της «σούπας».
Πηγή