ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΠΙΣΤΕΥΤΑ;

Pin It

2024 01 01 a

 

Russ Gonnering (Μετάφραση: Nikos Maris).

Η έννοια της «αλήθειας» στον μετα-νεωτερικό κόσμο έχει γίνει εύπλαστη. Δεν υπάρχει πια «η αλήθεια», αλλά «η αλήθεια ΜΟΥ» , που μπορεί να μην είναι ίδια με τη «αλήθεια ΣΟΥ». Η «αλήθεια» έχει γίνει, λίγο πολύ, μια «προτίμηση». Κάπως σαν «εσένα σου αρέσει η σοκολάτα, εμένα η βανίλια». Έχει απλά εξαϋλωθεί η έννοια της «αλήθειας»; Ή μήπως έχει τεθεί σε λειτουργία εδώ κάτι άλλο;

- Ποιον θα πιστέψεις… εμένα ή τα ίδια σου τα μάτια ;

Στο κλασικό φιλμ του 1933, Duck Soup, αφ’ ότου ο Γκρούτσο Μαρξ έχει φύγει από το δωμάτιο, ο Τσίκο Μαρξ, υποδυόμενος τον Γκρούτσο, αναφωνεί αυτές τις λέξεις στη Μάργκαρετ Ντουμόν —όταν εκείνη λέει ότι είχε φύγει από το δωμάτιο— δίνοντάς μας αυτή την αθάνατη ατάκα. Έχει παραφθαρεί ελαφρώς με τα χρόνια, αλλά παραμένει μέρος του μύθου.

Τα τελευταία χρόνια, έχουμε υποβληθεί σχεδόν στην ίδια ατάκα, πολλές φορές. Το εκπληκτικό είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις πιστεύουμε το ψέμα αντί για αυτό που βλέπουμε ξεκάθαρα:

Ο Covid προήλθε από μια αγορά νωπών κρεάτων.

Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα… απλώς να τηρείς την «κοινωνική απόσταση», να παραμείνεις άρρωστος στο σπίτι μέχρι να μην μπορείς να αναπνεύσεις, μετά να έρθεις στο νοσοκομείο για να σε βάλουν σε αγωγή Remdesivir και αναπνευστήρα.

Οι εκκλησίες και τα σχολεία πρέπει να κλείσουν, αλλά οι κάβες πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές.

Οι μάσκες λειτουργούν. Φορέστε δύο! Φορέστε τις έξω και ενώ είστε μόνοι στο αυτοκίνητο.

Το «εμβόλιο» είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Η διαφωνία με τον Fauci (σ.σ. ή την «επιτροπή ειδικών» στην Ελλάδα) αποτελεί επίθεση κατά της ίδιας της επιστήμης.

Η υδροξυχλωροκίνη και η ιβερμεκτίνη είναι άχρηστες.

Αλλά αυτό το φαινόμενο δεν έχει περιοριστεί στον Covid. Κυκλοφόρησαν επίσης οι παρακάτω ισχυρισμοί και τέτοιου είδους δηλώσεις στην πραγματικότητα αυξάνονται:

Η μείωση της χρηματοδότησης της αστυνομίας θα σας κάνει πιο ασφαλείς.

Η «Κλιματική Αλλαγή» είναι μια υπαρξιακή απειλή και πιο επικίνδυνη από τον πυρηνικό πόλεμο.

«Η επιστήμη έχει αποφασίσει!»

Οι «υπέρμαχοι της υπεροχής των λευκών» και οι χριστιανοί φονταμενταλιστές είναι πιο επικίνδυνοι από την Αλ-Κάιντα.

«Η σιωπή είναι βία». (‘‘Silence is Violence’’)

Το Ισραήλ ήταν κατά βάθος υπεύθυνο για τη σφαγή των Εβραίων στις 7 Οκτωβρίου του 2023.

Δεν υπήρχαν Εβραίοι στο Ισραήλ πριν από το 1948.

Το να είσαι εναντίον του αντισημιτισμού σημαίνει πως είσαι υπέρ της ισλαμοφοβίας.

Η υποστήριξη μιας γενοκτονίας δεν είναι πάντα λάθος. Εξαρτάται από το «πλαίσιο».

Η «διαφορετικότητα, η ισότητα και η συμπερίληψη» θα πρέπει να επιβάλλονται καθώς είναι δίκαιες. Το γεγονός ότι στην πραγματικότητα ισοδυναμούν με «πολιτική ορθότητα, ανισότητα και αποκλεισμό» είναι ψευδές.

Όσοι έχουν διαφορετική άποψη για οτιδήποτε λέει η κυβέρνηση είναι ένοχοι «παραπληροφόρησης», «αποπληροφόρησης» ή «κακόβουλης πληροφόρησης». (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό!)

Η «Εξέγερση» της 6ης του Ιανουαρίου (σ.σ. με την εισβολή κάποιων γραφικών στο Καπιτώλιο) ήταν χειρότερη από το Περλ Χάρμπορ.

Το περιεχόμενο του λάπτοπ του Hunter Biden (σ.σ. γιού το Προέδρου) ήταν απλώς ρωσική προπαγάνδα.

Αυτή η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι η πιο διαφανής στην ιστορία.

Τα σύνορα είναι ασφαλή.

ΟΛΟΙ αυτοί οι ισχυρισμοί είναι τουλάχιστον υπό αμφισβήτηση. Ωστόσο, η αμφισβήτησή τους θεωρείται ανάθεμα από όσους κινούν τα νήματα στις μέρες μας. Γιατί; Γιατί άραγε ΑΥΤΟΙ οι ισχυρισμοί δεν μπορούν να συζητηθούν;

Η απάντηση βρίσκεται στον ορισμό της «αλήθειας». Πριν από δύο χιλιάδες χρόνια, κάποιος Ρωμαίος εισαγγελέας ρώτησε έναν κρατούμενο στην Ιερουσαλήμ: «Αλήθεια; Τι είναι η «αλήθεια;» Πολλοί θεωρούν ότι η αλήθεια είναι μια απόλυτη, δυαδική ποιότητα, όπως «είτε βρέχει εδώ είτε δεν βρέχει». Κάποιος είτε λήστεψε την τράπεζα είτε όχι. Ένας γερουσιαστής είτε ψήφισε ένα νομοσχέδιο είτε όχι. Είναι όμως πραγματικά τόσο απλό; Έχει τις ρίζες της η «αλήθεια» στα δεδομένα;

Ο Τζο Μπάιντεν δεν το πιστεύει. Τον Αύγουστο του 2019, σε μια από τις ελάχιστες προεκλογικές του συγκεντρώσεις, στο Des Moines, είπε την περίφημη φράση : «Προτιμούμε την αλήθεια κι όχι τα δεδομένα.» Αυτό ερμηνεύτηκε ως μία από τα τις αναρίθμητες γκάφες για τις οποίες φημίζεται ο Τζο. Υποτίθεται πως ήθελε να πει, «Προτιμούμε την αλήθεια από το ψέμα». Μπορεί…. Αλλά ίσως αυτή να ήταν μια από τις σπάνιες περιπτώσεις στις οποίες ένας πολιτικός λέει στην πραγματικότητα την «αλήθεια». Η «αλήθεια» καθορίζεται απλώς από την ιδεολογία;

Η έννοια της «αλήθειας» στον μετα-νεωτερικό κόσμο έχει γίνει εύπλαστη. Δεν υπάρχει πια «η αλήθεια» αλλά «η αλήθεια ΜΟΥ», που μπορεί να μην είναι ίδια με τη «αλήθεια ΣΟΥ». Εξαρτάται… όπως είπε κι ο Μπιλ Κλίντον, «όλα εξαρτώνται από το ποια είναι η έννοια του «είναι».

Η «Αλήθεια» έχει γίνει, λίγο πολύ, «προτίμηση». Κάπως σαν «εσένα σου αρέσει η σοκολάτα, εμένα η βανίλια». Εσάς σας αρέσει ένα αυτοκίνητο μάρκας Chevy ενώ σε εμένα ένα Ford. Όταν ρωτάμε ποιο είναι το «καλύτερο» αυτοκίνητο, μπορούμε και οι δύο ειλικρινά να πούμε αυτό που πιστεύουμε.

Έχει απλά εξαϋλωθεί η έννοια της «αλήθειας»; Ή μήπως έχει τεθεί σε λειτουργία εδώ κάτι άλλο;

Ο John Leake μπορεί να έχει την απάντηση. Στην ανάρτησή του στις 8 Δεκεμβρίου 2023, «Η πίστη είναι απρόσβλητη από τα δεδομένα» αναφέρει μια συνέντευξη στην Boston Globe με τους πρόσφατους νομπελίστες Drew Weissman και Katalin Kariko, στην οποία διακηρύσσουν την «πίστη» τους στα εμβόλια κατά της Covid- 19 . Ο κ. Leake το θέτει ως εξής:

«Οι φιλόσοφοι και οι ανθρωπολόγοι έχουν από καιρό παρατηρήσει ότι οι άνθρωποι φαίνεται να είναι εγγενώς θρησκευόμενοι από τη φύση τους. Έτσι, εάν οι άνθρωποι δεν πιστεύουν πλέον στον Θεό του Ιουδαϊσμού ή του Χριστιανισμού, ξεμένουν σε ένα πνευματικό κενό, μέσα στο οποίο αισθάνονται μια ακατανίκητη λαχτάρα να πιστέψουν σε κάτι άλλο. Πολλά από τα κοινωνικά και πολιτικά κινήματα που βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη στην Αμερική και την Ευρώπη μου φαίνονται ως έκφραση μιας πυρετώδους θρησκευτικής ενέργειας.»

Αυτή η παρατήρηση φαίνεται να υποστηρίζεται κι από το άρθρο του Christopher Rufo στις 10 Δεκεμβρίου 2023 στο Substack, που αποκαλύπτει τη λογοκλοπή της Προέδρου του Χάρβαρντ, Claudine Gay.

Συζητώντας αυτό το περιστατικό με τον Jesse Waters του Fox στις 12 Δεκεμβρίου 2023, ο Rufo παρατήρησε πως είναι ειρωνικό το γεγονός ότι ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα, το μότο του οποίου είναι Veritas (‘‘Αλήθεια’’), φαίνεται να μην ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την επιδίωξή της.
------------------------------------------------------
Ο τίτλος αυτού του δοκιμίου είναι ένα ερώτημα που πρέπει να συζητηθεί.
Άρθρο του Russ Gonnering, που δημοσιεύτηκε στις 14/12/2023 από το Brownstone Institute.
Ο Russ S. Gonnering είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Ιατρικό Κολλέγιο του Ουισκόνσιν.

Πηγή


Εκτύπωση   Email