ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ: ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΣΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Pin It

2023 11 18 a

 

Bob Roos

Πολύ άσχημα νέα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη μόλις κατέληξαν σε συμφωνία για την εισαγωγή της Ψηφιακής Ταυτότητας, #eID.

Αμέσως μετά, ο Επίτροπος #ΕΕ Μπρετόν είπε: «Τώρα που έχουμε ένα πορτοφόλι ψηφιακής ταυτότητας, πρέπει να βάλουμε κάτι σε αυτό…», προτείνοντας μια σύνδεση μεταξύ #CBDC [σ.σ. ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας] και eID [σ.σ. ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα].

Αγνόησαν όλους τους ειδικούς σε θέματα απορρήτου και τους ειδικούς σε θέματα ασφάλειας. Το σπρώχνουν παντού.

Δεν είμαι αισιόδοξος. Δεν είναι όμως πολύ αργά ακόμα. Το Κοινοβούλιο πρέπει ακόμη να το ψηφίσει. Ενημερώστε τον ευρωβουλευτή σας ότι αντιτίθεστε στην Ψηφιακή Ταυτότητα και ότι θέλετε ο ευρωβουλευτής σας να την καταψηφίσει!

Η ΕΙΔΗΣΗ

Με σκοπό την διασφάλιση μιας αξιόπιστης και ασφαλούς ψηφιακής ταυτότητας για όλους τους Ευρωπαίους, η Προεδρία του Συμβουλίου και οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξαν σήμερα σε προσωρινή συμφωνία για ένα νέο πλαίσιο για μια ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα (eID).

Με την έγκριση του κανονισμού για την Ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα, κάνουμε ένα θεμελιώδες βήμα ώστε οι πολίτες να έχουν μια μοναδική και ασφαλή ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα. Πρόκειται για μια σημαντική πρόοδο για την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταστεί παγκόσμια αναφορά στον ψηφιακό τομέα, προστατεύοντας τα δημοκρατικά μας δικαιώματα και αξίες.
[Νάντια Καλβίνο (Nadia Calviño): Αντιπρόεδρος της Ισπανίας και Υπουργός Οικονομίας και Ψηφιοποίησης]

Το Ευρωπαϊκό πορτοφόλι ψηφιακής ταυτότητας

Ο αναθεωρημένος κανονισμός συνιστά μια σαφή αλλαγή παραδείγματος για την ψηφιακή ταυτότητα στην Ευρώπη με στόχο να διασφαλίσει την καθολική πρόσβαση των ανθρώπων και των επιχειρήσεων σε ασφαλή και αξιόπιστη ηλεκτρονική ταυτοποίηση και επαλήθευση ταυτότητας.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, τα κράτη μέλη θα προσφέρουν σε πολίτες και επιχειρήσεις ψηφιακά πορτοφόλια τα οποία θα μπορούν να συνδέσουν την εθνική ψηφιακή τους ταυτότητα με αποδείξεις άλλων προσωπικών στοιχείων (π.χ. άδεια οδήγησης, διπλώματα, τραπεζικό λογαριασμό). Οι πολίτες θα μπορούν να αποδείξουν την ταυτότητά τους και να μοιράζονται ηλεκτρονικά έγγραφα από το ψηφιακό πορτοφόλι τους με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό τους τηλέφωνο.

Τα νέα Ευρωπαϊκά πορτοφόλια ψηφιακής ταυτότητας θα επιτρέψουν σε όλους τους Ευρωπαίους να έχουν πρόσβαση σε διαδικτυακές υπηρεσίες με την εθνική τους ψηφιακή ταυτοποίηση, η οποία θα αναγνωρίζεται σε όλη την Ευρώπη, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιούν ιδιωτικές μεθόδους ταυτοποίησης ή να μοιράζονται άσκοπα προσωπικά δεδομένα. Ο έλεγχος χρήστη διασφαλίζει ότι θα κοινοποιούνται μόνο οι πληροφορίες που πρέπει να κοινοποιηθούν.

Σύναψη της αρχικής προσωρινής συμφωνίας

–ηλεκτρονικές υπογραφές: το πορτοφόλι θα προσφέρεται δωρεάν για χρήση από φυσικά πρόσωπα αλλά τα κράτη μέλη μπορούν να προβλέψουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι η δωρεάν χρήση περιορίζεται σε μη επαγγελματικούς σκοπούς
–επιχειρηματικό μοντέλο του πορτοφολιού: η έκδοση, η χρήση και η ανάκληση θα είναι δωρεάν για όλα τα φυσικά πρόσωπα
-επικύρωση της ηλεκτρονικής βεβαίωσης των χαρακτηριστικών: τα κράτη μέλη θα παρέχουν δωρεάν μηχανισμούς επικύρωσης μόνο για την επαλήθευση της γνησιότητας και της εγκυρότητας του πορτοφολιού και της ταυτότητας των εξαρτώμενων μερών
-ο κωδικός για τα πορτοφόλια: τα στοιχεία του λογισμικού εφαρμογών θα είναι ανοιχτού κώδικα, αλλά τα κράτη μέλη έχουν τα απαραίτητα περιθώρια ώστε, για δικαιολογημένους λόγους, να μην αποκαλύπτονται συγκεκριμένα στοιχεία εκτός από αυτά που είναι εγκατεστημένα στις συσκευές του χρήστη
–έχει διασφαλιστεί η συμβατότητα μεταξύ του πορτοφολιού ως μέσου Ευρωπαϊκής ψηφιακής ταυτότητας (eID) και του υποστηρικτικού προγράμματος βάσει του οποίου εκδίδεται.

Τέλος, ο αναθεωρημένος νόμος διευκρινίζει το εύρος των πιστοποιημένων βεβαιώσεων επαλήθευσης ταυτότητας ιστού (QWAC), οι οποίες διασφαλίζουν ότι οι χρήστες μπορούν να επαληθεύσουν ποιος βρίσκεται πίσω από έναν ιστότοπο, διατηρώντας παράλληλα τους ισχύοντες καθιερωμένους κανόνες και πρότυπα ασφάλειας του κλάδου.

Επόμενα βήματα

Οι τεχνικές εργασίες θα συνεχιστούν για την ολοκλήρωση του νομικού κειμένου σύμφωνα με την προσωρινή συμφωνία. Όταν το κείμενο οριστικοποιηθεί θα υποβληθεί στους εκπροσώπους των κρατών μελών (Coreper) για έγκριση. Υποβαλλόμενος σε νομική / γλωσσική επανεξέταση, ο αναθεωρημένος κανονισμός θα πρέπει στην συνέχεια να εγκριθεί επίσημα από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο προτού δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και τεθεί σε ισχύ.

Πηγή Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΣΧΟΛΙΟ

Σύμφωνα με το νέο νόμο, τα κράτη μέλη θα προσφέρουν σε πολίτες και επιχειρήσεις ψηφιακά πορτοφόλια τα οποία θα μπορούν να συνδέσουν την εθνική ψηφιακή τους ταυτότητα με βεβαιώσεις άλλων προσωπικών στοιχείων (π.χ. άδεια οδήγησης, διπλώματα, τραπεζικό λογαριασμό). Οι πολίτες θα μπορούν να αποδείξουν την ταυτότητά τους και να μοιράζονται ηλεκτρονικά έγγραφα από το ψηφιακό πορτοφόλι τους με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό τους τηλέφωνο.

«Σε μια άλλη πάλι περίπτωση ο Γέροντας Παΐσιος μίλησε ειδικά για την κάρτα του πολίτη που είναι η εξέλιξη της ηλεκτρονικής ταυτότητας με την οποία θα πραγματοποιούνται όλες οι συναλλαγές με τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στο μέλλον. Θα σας δίνουν κάρτες για να σας συνηθίσουν με αυτές, είπε ο Γέροντας Παΐσιος. ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ ΚΑΠΟΤΕ ΤΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΟΥΝ ΟΛΑ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΡΤΑ ΑΥΤΗ ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΠΑΡΕΤΕ, ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ.»
-------------------------------------------------------------
Ο Bob Roos είναι Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Απόσπασμα από το βίντεο «Ο Άγιος Παΐσιος για τις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες – αυθεντικές μαρτυρίες και κείμενα».

Πηγή


Εκτύπωση   Email