ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΗΣ ΥΠΑΚΟΗΣ ΚΑΙ Η ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΑ ΤΟΥ ΘΕΛΗΜΑΤΟΣ

Pin It

17082022 1π. Νικόλαος Λουδοβίκος

Οι Πατέρες της Εκκλησίας και ειδικότερα ο άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής διατύπωσαν τη θεολογία σχετικά με το θέλημα στον Χριστό και κατ’ επέκταση στους ανθρώπους. Το θέλημα του ανθρώπου χωρίζεται σε φυσικό και γνωμικό. Ο ρόλος της υπακοής είναι να παιδαγωγήσει το γνωμικό θέλημα με τον προσωπικό αγώνα του κάθε χριστιανού, ώστε να ολοκληρωθεί εναρμονιζόμενος με το θέλημα του Θεού.

Ο Χριστός έφερε δύο θελήματα: το θεϊκό και το ανθρώπινο, το οποίο όμως βρισκόταν σε απόλυτη αρμονία με το θεϊκό χωρίς να καταργείται. Η ενσάρκωση του Υιού επαναπροσδιόρισε την έννοια του γνωμικού θελήματος και κατέρριψε την ιδέα ότι το γνωμικό θέλημα είναι αμαρτωλό εκ των πραγμάτων.

Σκοπός του χριστιανού είναι να μην έχει ίδιον θέλημα, δηλαδή η γνωμική διαχείρισή του να μη γίνεται εγωιστικά και να αποβάλλει τις παθολογίες του, ώστε να γίνει φιλάδελφος και φιλόθεος. Ο πνευματικός αυτός αγώνας για την κατάρριψη του εγωιστικού θελήματος είναι αγώνας που γίνεται τόσο σε επίπεδο κοινοτικό (μεταξύ αδελφών) όσο και σε προσωπικό.
-------------------------------------
Ο π. Νικόλαος Λουδοβίκος είναι καθηγητής Δογματικής και Φιλοσοφίας της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης.

Πηγή


Εκτύπωση   Email