ΟI ΓΚΟΥΡΟΥ, Ο ΝΕΟΣ ΚΑΙ Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΪΣΙΟΣ

Pin It

2022 01 07

«Αποφάσισα λοιπόν να δώσω ίσες ευκαιρίες και στους Ινδουιστές γιόγκι. Τους γνώριζα βέβαια πριν γνωρίσω τον π. Παΐσιο, αλλά ποτέ δεν είχα πάει στην Ινδία, στο κέντρο τους, στην καρδιά τους. Αποφάσισα λοιπόν να ανοίξω την ψυχή μου και σε αυτούς, όσο την είχα ανοίξει και στο γέροντα. Αποφάσισα να πάω να ζήσω μαζί τους, να ζυμωθώ μαζί τους, όπως είχα κάνει και με τους ορθοδόξους μοναχούς.
Γιά να είμαι τελείως ανεπηρέαστος και ανοιχτός, έβγαλα συμβολικά από πάνω μου το σταυρουδάκι που είχε φτιάξει με τα χέρια του ο γέροντας και πήγα στην Ινδία ανοιχτός… καλοπροαίρετος. Στην πραγματικότητα πίστευα ότι η γιόγκα μου ταιριάζει καλύτερα. Πίστευα ότι και αυτή είναι ένας δρόμος προς το Θεό.
Έτσι βρέθηκα στην Ινδία και έζησα γιά μήνες μέσα στά άσραμ μαζί με τους Σουάμι και τους γκουρού. Απόκτησα εμπειρίες και από τούς δύο χώρους. Πάλεψαν μέσα στην ψυχή μου. Μπόρεσα να συγκρίνω την ποιότητα και την προέλευσή τους.
Ήταν χωρίς κίνδυνο αυτή μου η στάση; Όχι, κινδύνεψα πολύ. Δεν τα έβγαλα πέρα με τις δικές μου δυνάμεις. Βοηθήθηκα η καλύτερα σώθηκα χάρη στις επεμβάσεις του Θεού που έλυνε πολλά πρακτικά καθημερινά προβλήματα, πέρα από τα πνευματικά. Αν δε βοηθούσε ο Θεός, θα είχα καταστραφεί ολοκληρωτικά».
Το βιβλίο είναι αυτοβιογραφικό. Τα γεγονότα που περιγράφονται συνέβησαν σε διάστημα δέκα περίπου χρόνων, και παρουσιάζονται «συμπυκνωμένα». Είναι σαν να τραβάω «φωτογραφίες» στα σημαντικά γεγονότα μόνο, να τα βάζω σε κάποια χρονική σειρά και να σας τα παρουσιάζω με μια κάπως χαλαρή σύνδεση μεταξύ τους. Έτσι αποκτάτε μια συνολική ματιά της ιστορίας και εμβαθύνετε σε επιμέρους ιστορίες... Στο έκτο μέρος του βιβλίου που είναι και το τελευταίο, επιχειρώ μια κριτική ματιά των διαφόρων απόψεων που κυκλοφορούν στη θρησκευτική αγορά του εικοστού αιώνα... Όπως γνωρίζετε, ζούμε στην εποχή της διαφήμισης και όχι της ποιότητας των προϊόντων. Εγώ προσπαθώ να λειτουργήσω ως σκεπτόμενος άνθρωπος απέναντι στα θρησκευτικά προϊόντα, οπωσδήποτε όμως σκέφτομαι κάτω από το φως των εμπειριών που έζησα...

Συγγραφέας: Διονύσιος Φαρασιώτης, Επιμέλεια: Αθανάσιος Ρακοβαλής, Θεσσαλονίκη, 2009, Σελίδες 512.


Εκτύπωση   Email