ΙΕΡΑ ΜΕΓΙΣΤΗ ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ. Τόμοι Α' και Β'

Pin It

01072022Η ίδρυση του Συλλόγου των Φίλων της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου σε μία περίοδο δοκιμασίας και διωγμού ήταν κάτι παραπάνω από ιερό χρέος για όλα τα μέλη του Δ.Σ., από της ιδρύσεώς του ως σήμερα, αφού όλοι γνωρίζαμε «ιδίοις όμμασι» και την Ιερά Μονή και το ανεπίληπτο των Πατέρων της Αδελφότητας. [...]

Αξιοσημείωτη στο μοναστήρι αυτό είναι η ισορροπία τόσο στον πνευματικό τομέα όσο και στον τομέα των ανακαινίσεων, κάτι που δύσκολα κατορθώνεται και σπάνια το συναντά κανείς στην ιστορία του μοναχισμού.
Με την έκδοση του παρόντος τόμου ο Σύλλογός μας θέλει να δείξει σε κάθε ενδιαφερόμενο το μέγεθος της πνευματικής και κοινωνικής προσφοράς της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου για την τελευταία 25ετία (1987-2012) στην οποία συμπεριλαμβάνεται το κολοσσιαίο αναστηλωτικό έργο, η αξιέπαινη συντήρηση των μοναδικών κειμηλίων της Μονής καθώς και η φιλοξενία και πνευματική στήριξη των 50.000 περίπου προσκυνητών κατά έτος. Εμείς από την αρχή της εμφανίσεως στα ΜΜΕ της υποθέσεως του Βατοπαιδίου και σε κατ' ιδίαν συζητήσεις με διάφορα πρόσωπα αλλά και δημοσίως εκφραστήκαμε, ότι όλες οι κατηγορίες είναι ανυπόστατες και ότι αδίκως υφίσταται αυτόν τον διωγμό η Ιερά Μονή και ιδιαίτερα ο Γέροντας Εφραίμ που δοκιμάστηκε με τον σκληρότερο τρόπο. Έχει ήδη αρχίσει ο καιρός αποκαταστάσεως των πραγμάτων. Ο κόσμος πλέον έχει καταλάβει τι κρυβόταν πίσω από όλο αυτόν τον θόρυβο και πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα δούμε την πλήρη δικαίωση της Μονής και του Γέροντα Εφραίμ. Η δοκιμασία του Ηγουμένου της Μονής Βατοπαιδίου επαληθεύει για άλλη μία φορά στην μακρόχρονη πορεία της Εκκλησίας μας το "μακάριοι οι δεδιωγμένοι ένεκεν δικαιοσύνης" (Ματθ. 5.10).

Συγγραφεύς: Συλλογικό Έργο, Εκδότης: Σύλλογος Φίλων Μονής Βατοπαιδίου, 1996.