ΤΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ

Pin It

26062022 1Η καθ' ημάς Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου διαθέτει ένα πλήθος γραπτών πηγών, που αναφέρονται, εκτός των άλλων, στην ίδρυση και την μακραίωνη ιστορική πορεία της και τις οποίες τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να προσεγγίσει, να αξιοποιήσει και να δημοσιεύσει. Ήδη, πριν από τρία χρόνια περίπου, είδε το φως της δημοσιότητας το δίτομο μνημειώδες συλλογικό έργο της μονής, καρπός πολλών πανεπιστημιακών καθηγητών και άλλων σπουδαίων ερευνητών, το οποίο σχετίζεται παντοιοτρόπως με την ιστορία, την τέχνη και τα πολύτιμα κειμήλιά της.

Μία πρώτη μονογραφία στην προσπάθειά μας αυτή αποτελούν τα "σημειώματα" των χειρογράφων της Μονής, δηλαδή οι κάθε είδους σημειώσεις, σύγχρονες ή νεώτερές τους, οι οποίες αναγράφονται σε διάφορα σημεία, κυρίως πάνω στις λευκές επιφάνειες των φύλλων και των παραφύλλων τους. Πρόκειται για σπουδαιότατο υλικό, στο οποίο περιέχονται χρήσιμα στοιχεία γενικού ενδιαφέροντος και ειδικότερα γύρω από την ιστορία της Μονής, καθώς και την αδιάκοπη και ουσιαστική προσφορά της στην πνευματική ζωή του Ελληνισμού και στη διατήρηση της ελληνορθόδοξου παραδόσεως, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας.
Την παρούσα εργασία ανέλαβε ευχαρίστως να φέρει εις πέρας ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Σωτ. Καδάς, ο οποίος έχει ήδη συμβάλει στη μελέτη των πηγών και άλλων αγιορείτικων μονών, ενώ παραλλήλως είναι γνωστή η αγάπη, η στενή σχέση και η συνεργασία του μετά της ημετέρας Μονής.
Με την ελπίδα ότι θα βοηθήσουμε στην εξέταση της ιστορίας της Ιεράς ημών Μονής, αλλά και του Αγίου Όρους γενικότερα, προσφέρουμε τον παρόντα τόμο στους ειδικούς ερευνητές και μαζί σε κάθε φιλίστορα και φιλαγιορείτη αναγνώστη.

Συγγραφεύς: Σωτήριος Καδάς, Εκδότης: Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου, 2000, σελίδες 420.