Ο ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο ΠΑΛΑΜΑΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Pin It

24062022Το πρώτο διεθνές επιστημονικό συνέδριο για τον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο του 1959 με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Το συνέδριο αυτό, που συγκλήθηκε με την ευκαιρία του εορτασμού της εξακοσιοστής επετείου της κοιμήσεως του αγίου, αποτέλεσε σημαντικό σταθμό για την προβολή του προσώπου και της διδασκαλίας του στον ορθόδοξο και τον ευρύτερο χριστιανικό κόσμο.

Ακολούθησε η συστηματική προσπάθεια για την κριτική έκδοση των ανεκδότων και εκδεδομένων έργων του, ενώ το πρόσωπο και η διδασκαλία του άρχισαν να έρχονται στο επίκεντρο του θεολογικού ενδιαφέροντος. Έτσι μπορούσε να προβλεφθεί με μεγάλη βεβαιότητα ότι η περαιτέρω πορεία της ορθόδοξης θεολογίας θα ρυθμιζόταν αποφασιστικά από την παράδοση του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά. Το δεύτερο διεθνές επιστημονικό συνέδριο για τον άγιο Γρηγόριο πραγματοποιήθηκε πάλι στην Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο του 1984 με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και συμμετοχή διαπρεπών ορθοδόξων θεολόγων και άλλων επιστημόνων. Τα δύο τελευταία διεθνή επιστημονικά συνέδρια για τον άγιό μας πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα και την Λεμεσό της Κύπρου με πρωτοβουλία της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου.
Στο συνέδριο των Αθηνών, που συνεκλήθη τον Νοέμβριο του 1998, συνεργάσθηκε ως συνδιοργανωτής ο Πανελλήνιος Σύλλογος "Οι φίλοι του Άγιου Όρους", ενώ στο συνέδριο της Λεμεσού, που συνεκλήθη τον Νοέμβριο του επομένου έτους, συνδιοργανώτρια ήταν η Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού. Σκοπός των δύο τελευταίων συνεδρίων ήταν η ευρύτερη προβολή του προσώπου και της διδασκαλίας του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά στην ελληνική πρωτεύουσα και την μεγαλόνησο. Στο μεταξύ είχε σχεδόν ολοκληρωθεί η δημοσίευση της κριτικής εκδόσεως των έργων του αγίου, που η θεολογική του διδασκαλία επηρέασε όλους τους κλάδους της ορθόδοξης θεολογίας και προκάλεσε ζωηρό ενδιαφέρον σε ολόκληρο τον θεολογικό κόσμο.

Συγγραφεύς: Συλλογικό Έργο, Εκδότης: Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου, 2000, σελίδες 810.