ΓΟΝΕΙΣ ΞΥΠΝΗΣΤΕ! ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ!

Pin It

2022 01 24

Σκοπός του ιστολογίου είναι η ενημέρωση των γονέων για την συστηματική προώθηση μαθημάτων σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία της Κύπρου, στη βάση συγκεκριμένης ιδεολογίας αντί της επιστημονικής αλήθειας και των πατροπαράδοτων ελληνορθόδοξων αξιών. Στόχος, η αφύπνιση και η αντίδραση των γονέων ώστε να προστατέψουν τα παιδιά τους από την ψυχική και πνευματική κακοποίηση τους.

Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν είμαστε εναντίον της σεξουαλικής αγωγής γιατί αυτή αποτελεί μέρος της όλης αγωγής που δίνουμε στα παιδιά μας. Η σεξουαλική αγωγή είναι ένα θέμα ιερό, πολύ λεπτό, ευαίσθητο και πολύπλευρο και πρέπει να το προσεγγίζουμε με σεβασμό και εξατομικευμένα, αφού το κάθε παιδί είναι μοναδικό με τις δικές του ευαισθησίες και ιδιοσυγκρασία. Είμαστε εναντίον της σημερινής παρεχόμενης σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία, γιατί προβάλλει συγκεκριμένη ιδεολογία και γιατί αντιμετωπίζει ισοπεδωτικά τα παιδιά μας.

Σημειώνουμε ότι χρησιμοποιούμε την επικρατούσα ορολογία "σεξουαλική αγωγή" αντί της ορθής "διαφυλική αγωγή" για σκοπούς καλύτερης επικοινωνίας.

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017
Νομικές γνωματεύσεις για δικαιώματα γονέων και παιδιών

Η Ομάδα μας προχώρησε σε παραγγελία νομικών γνωματεύσεων όσον αφορά τα δικαιώματα των γονέων και των παιδιών τους, σε σχέση με τη διαμόρφωση του περιεχομένου των μαθημάτων σεξουαλικής αγωγής και την απαλλαγή των παιδιών από αυτά.

Προσπαθήσαμε επανειλημμένως και σε διάφορα επίπεδα, από το 2012, να μεταφέρουμε στους αρμοδίους την αγωνία μας για την ακαταλληλότητα των παρεχόμενων μαθημάτων σεξουαλικής "αγωγής", υποβάλλοντας παράλληλα συγκεκριμένες εισηγήσεις. Αφού διαπιστώσαμε ότι κανείς δεν μας ακούει, προχωρήσαμε σε πιο δυναμικά μέτρα για να μπορέσουμε να προστατέψουμε τα παιδιά μας. Παραγγείλαμε σε δύο δικηγόρους να ετοιμάσουν νομικές γνωματεύσεις:
* αναφορικά με τα δικαιώματα μας ως γονείς να έχουμε λόγο στο περιεχόμενο του μαθήματος
και να απαλάσσουμε τα παιδιά μας από την παρακολούθηση μαθημάτων σεξουαλικής "αγωγής",
* αναφορικά με τα δικαιώματα των παιδιών μας να ζητούν τα ίδια, εφόσον το επιθυμούν, να μην συμμετέχουν σε μαθήματα σεξουαλικής "αγωγής".
* αναφορικά με την ευθύνη έναντι του νόμου όλων των προσώπων που εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο στην διδασκαλία και στον καταρτισμό του πλαισίου, της ύλης και του περιεχομένου των μαθημάτων σεξουαλικής αγωγής.

Σύμφωνα με τις νομικές γνωματεύσεις :
1. Οι γονείς έχουν το δικαίωμα να αιτηθούν την αναθεώρηση του περιεχομένου και τρόπου διδασκαλίας του μαθήματος της σεξουαλικής αγωγής.
2. Οι γονείς έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν εάν η εκπαίδευση των παιδιών τους γίνεται με το σωστό τρόπο και σε περίπτωση που αυτή είναι αντίθετη με τις πεποιθήσεις τους ή το αξιακό τους σύστημα, να αιτούνται έως και απαλλαγή από το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής.
3. Κρίνεται σημαντικό για κάθε θέμα που αφορά στα δικαιώματα των παιδιών, όπως είναι και η παροχή σεξουαλικής αγωγής, να δίνεται πρωτίστως προτεραιότητα στο συμφέρον του παιδιού, ενώ όπου είναι δυνατόν με βάση το σύνταγμα κατοχυρώνεται και το δικαίωμα των γονέων να έχουν λόγο στην εκπαίδευση του παιδιού τους.
4. Το να κατακρίνουμε εκ των προτέρων την επιφύλαξη και τον προβληματισμό μερίδας γονέων και την στἀση μερίδας παιδιών με ιδιαίτερη σχέση με τη θρησκεία, τα οποία νιώθουν άβολα με την παρακολούθηση του συγκεκριμένου μαθήματος, αλλά και τις οποιεσδήποτε απόψεις τους αναφορικά με την σεξουαλικότητα τους, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος ελευθερίας της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας.
5. Η Πολιτεία με τις αποφάσεις της θα πρέπει να σέβεται τις οιεσδήποτε θρησκευτικές αντιλήψεις των γονιών ακόμα και αν αυτές κρίνονται συντηρητικές, καθώς το σχολείο έχει ευθύνη να ενεργεί με διακριτικότητα και με απόλυτο σεβασμό στην αξιοπρέπεια του παιδιού. Γι'αυτό κρίνεται απολύτως απαραίτητο, η λήψη αποφάσεων που άπτονται της ηθικής διαπαιδαγώγησης των παιδιών, να γίνεται μόνο μέσα από την στενή συνεργασία της Πολιτείας με τους γονείς.
6. Η Επίτροπος Διοικήσεως σε έκθεση της για την θρησκευτική εκπαίδευση στο δημόσιο σχολείο, αναγνωρίζει το δικαίωμα των γονιών να ζητούν απαλλαγή του παιδιού τους από το μάθημα των Θρησκευτικών, εάν και εφόσον θεωρούν ότι αυτό βρίσκεται σε σύγκρουση ή παραβιάζει τις δικές τους θρησκευτικές ή/και φιλοσοφικές πεποιθήσεις. Με το ίδιο σκεπτικό και εφαρμογή θα μπορούσε να ειδωθεί το θέμα της σεξουαλικής αγωγής. Το δικαίωμα για διατύπωση αιτήματος απαλλαγής από το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής θα πρέπει να αναγνωρίζεται και στα ίδια τα παιδιά σε συνάρτηση με την ηλικία και το επίπεδο ωριμότητας τους. Όπως σχετικά με τη θρησκευτική διαπαιδαγώγηση, το σχολείο έχει ευθύνη να ενεργεί με διακριτικότητα και με απόλυτο σεβασμό στην αξιοπρέπεια του παιδιού, χωρίς να υποχρεώνει το παιδί και τους γονείς του να αποκαλύπτουν οποιαδήποτε προσωπικά τους δεδομένα, έτσι και στην σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, η Πολιτεία έχει υποχρέωση να μπορεί να σεβαστεί τις ιδιαιτερότητες του κάθε παιδιού, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις αυτές που ενδεχομένως μια ομαδική και σωρευτική παροχή συγκεκριμένων γνώσεων ενδέχεται να φέρει το παιδί σε συναισθηματικά αδιέξοδα και σύγχυση συνειδήσεως και ηθικών προβληματισμών.
7. Δεν υπάρχει σήμερα νομικό πλαίσιο που να ρυθμίζει τη θέσπιση του μαθήματος σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία, καθιστώντας πολύ δύσκολο να καθοριστούν οι ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων στον καταρτισμό και την διδασκαλία του μαθήματος αυτού. Όμως, οι εμπλεκόμενοι του εκπαιδευτικού συστήματος στη σεξουαλική αγωγή, έχουν ευθύνη ενώπιον των παιδιών για τη σωστή εκπαίδευση τους και είναι υπόλογοι σε αυτά στις περιπτώσεις αρνητικών επιπτώσεων από αυτή τη διδασκαλία.

Αποστείλαμε τις γνωματεύσεις στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού συνοδευόμενες από επιστολή, στην οποία του ζητούσαμε να ενεργήσει ώστε να μπορέσουμε να ασκήσουμε αυτά τα δικαιώματα μας. Η απάντηση του Υπουργείου ήταν αρνητική (δες ανάρτηση "Αλληλογραφία γονέων με Υπουργό Παιδείας").

Μπορείτε να ακούσετε επί του θέματος και τον μακαριστό Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κυρό Παύλο: https://www.youtube.com/watch?v=Bt7GBKeaqsE.

Πηγή